Lesvorm
Workshop
Doelgroep
Alle niveaus mbo, vanaf 18 jaar
Duur
90-120 minuten (Budget Challenge Workshop), 45 minuten (Phone Challenge Workshop)
Gastdocent mogelijk
Alleen met gastdocent

Project Budget Challenge – twee workshops over jongeren, schulden en telefoonkosten

Project Budget Challenge bestaat uit twee workshops. De Budget Challenge Workshop wordt gegeven in de themamaand maart tijdens ‘De Week van het geld’ en de week erna (van 9 t/m 20 maart). De vervolgles, de Phone Challenge Workshop, wordt gegeven van 13 t/m 24 april 2015.

In Nederland heeft 22% van de lager en middelbaar opgeleiden tussen 18 en 34 jaar betaalproblemen, zo blijkt uit onderzoek van GGN (2014). Onderzoek van Lindorff laat zien dat telefoonkosten een belangrijke oorzaak zijn van schulden. De schuldenproblematiek van jongeren is een groot maatschappelijk probleem waar eigenlijk weinig aandacht voor is. Dit was aanleiding voor het Project Budget Challenge van Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB), gericht op het mbo.

In het project wordt het onderwerp jongeren en schulden op de kaart te gezet door hier twee workshops aan te wijden met als doel:

  • Het taboe te doorbreken voor jongeren die in de schulden zitten en concrete tips aan te reiken om goedkoper te leven en uit de problemen te komen;
  • Preventie te bieden voor jongeren die (nog) niet in de schulden zitten en handvatten aan te reiken om goed met geld om te gaan;
  • Een bijdrage te leveren aan de financiële zelfredzaamheid van jongeren in het algemeen;
  • Specifiek in te gaan op kostenbewust gebruik van de mobiele telefoon.

Samenwerking NVVK, KBvG en Nederland ICT en haar lidorganisaties
Vanwege de actualiteit en het maatschappelijk belang hebben de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK), de beroepsvereniging van gerechtsdeurwaarders (KBvG), en Nederland ICT, de branche vereniging van telecom bedrijven, zich verbonden aan de Budget Challenge Workshop. Zij delen hun kennis en betrekken hun leden om hun expertise, kennis en ervaring in te zetten als gastdocent. Jongeren vinden hun expertise en werkervaring van grote toegevoegde waarde. Voor de Phone Challenge Workshop werken we samen met Nederland ICT.budget challenge workshop

Budget Challenge Workshop
De Budget Challenge Workshop bestaat uit diverse onderdelen. Na een introductie start de les met een film met portretten van jongeren met diverse soorten schulden, waarover in de klas wordt nagepraat. Vervolgens categoriseren studenten uitgaven en inkomsten in Het Kasboek, om zo te ervaren dat overzicht helpt om meer grip te krijgen en om te zien waar besparingen mogelijk zijn. Ook doen ze een test waarbij ze hun eigen koopgedrag in beeld krijgen en ze formuleren eigen vuistregels om zo nodig hun koopgedrag bij te stellen. Artiest Jebroer maakte promo’s en de track “Goud’om de nieuwe gedragsregels gemakkelijk te onthouden.phone challenge logo maroen(RGB)300dpi

Phone Challenge Workshop
De vervolgles, de Phone Challenge Workshop, gaat in op telefoongebruik en bijbehorende kosten, één van de voornaamste oorzaken van schulden onder jongeren. Ook hier weer een film, om zicht te krijgen op dataverbruik van verschillende online activiteiten. Aan de hand van een quiz en een tool ervaren de studenten hoeveel data zij eigenlijk nodig zouden hebben, maar ze oefenen ook met het vergelijken van verschillende telefoonaanbiedingen. En aan de hand van een zelftest bedenken ze alternatieven om hun telefoonkosten beter in de hand te houden.

Speciale pagina’s op online platform Edgie
Als aanvulling op de workshops is er een online omgeving op het jongerenplatform Edgie.nl. Voor de Budget Challenge is een speciale pagina met informatie over schulden, het aanpakken van schulden, voorbeeldbrieven, tips over telefoonkosten en andere budgettips. Zij kunnen daar ook contactadressen vinden voor schuldhulpverlening gericht op jongeren. Ook voor de Phone Challenge is een speciale pagina in de maak.

Subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
In 2014 is de Budget Challenge Workshop gegeven aan bijna 4.000 mbo-studenten. Dankzij een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunnen we de lessenserie voor 2015 en volgende jaren verbeteren en uitbreiden tot een project met twee lesonderdelen: de Budget Challenge Workshop over (het voorkomen van) schulden en de Phone Challenge Workshop, over telefoonkosten. Bovendien zullen we een impactmeting doen om het effect in kaart te brengen.

Aanmelden
Scholen die deel willen nemen aan deze workshop kunnen zich aanmelden via onze onderwijspagina. Gekoppeld aan de workshops zullen de deelnemende klassen drie keer een vragenlijst invullen voor een impactmeting, zodat het effect van de lessen zichtbaar wordt.