Lesvorm
Workshop
Doelgroep
mbo 3 en 4
Duur
45 - 90 minuten
Gastdocent mogelijk
Nee

Klaar voor de Start

Workshop ‘Klaar voor de Start’
WWJB ontwikkelt de workshop ‘Klaar voor de Start’ voor mbo-jongeren over financieel plannen en de kosten van op jezelf wonen. De workshop zal ingaan op keuzes die gemaakt kunnen worden nadat het mbo diploma is gehaald en de financiële gevolgen daarvan. Jongeren leren voor- en nadelen van keuzes tegen elkaar af te wegen en daarbij gebruik te maken van instrumenten zoals het Financieel Studieplan.

logo klaar voor de start def 300 dpi (RGB)

De workshop bestaat uit:

– de film; ‘Afgestudeerd…en nu?’
– discussie aan de hand van stellingen
– de ‘Op Jezelf Quiz’.
– het Financieel Studieplan;
– een online omgeving op jongerenplatform Edgie.nl, ter ondersteuning.

De workshop wordt zo gemaakt dat deze door de eigen docent kan worden gegeven en is vanaf eind juni gratis aan te vragen bij WWJB.

Financieel Studieplan voor het mbo
WWJB wil de doelgroep mbo-studenten ondersteunen om bewuster om te gaan met hun geld. Studeren en eventueel op jezelf wonen is leuk, maar betekent ook ineens het maken van een heleboel verantwoordelijke keuzes. Met de introductie van het mbo in het al bestaande Financieel Studieplan geeft WWJB mbo-studenten meer inzicht in hun huidige en toekomstige inkomsten en uitgaven.

Voor jongeren is het moeilijk om vast te stellen wat hun maandelijkse kosten en inkomsten zijn en hoe deze veranderen als hun situatie verandert. Met het Financieel Studieplan voor het mbo geven we de jongeren een indicatie met hoeveel maandelijkse kosten zij rekening moeten houden en ook zicht op hoeveel zij zullen verdienen als ze aan het werk gaan na hun studie. Deze bedragen staan vooraf in het overzicht en zij kunnen deze bedragen zelf aanpassen naar hun eigen persoonlijke situatie.

Het Financieel Studieplan biedt continu een kijkje in de eigen financiële keuken. En met een beter inzicht in de huidige en toekomstige inkomsten en uitgaven zijn studenten beter in staat om hun financiën in balans te houden en op de toekomst te anticiperen. Hierdoor kunnen zij meer kansen benutten en voorkomen zij onverwachte schulden.

Het Studieplan helpt mbo-studenten keuzes weloverwogen te maken en geeft antwoord op vragen als:
– Wat kost zelfstandig wonen?
– Ga ik werken of stage lopen tijdens mijn studie?

En helpt keuzes te maken bij vragen als:
-Ga ik op mezelf wonen of blijf ik toch thuis wonen?
-Heb ik voldoende geld voor mijn opleiding?
-Hoe ga ik mijn studie financieren?
-Als ik veel werk tijdens mijn studie, wat kan ik dan met dat geld doen?
-Krijg ik wel al het geld waar ik recht op heb?

Intentie is om van het Financieel Studieplan een interactieve en aantrekkelijke tool te maken, die jongeren inspireert om na te denken over hun (financieel) gedrag en gevolgen voor de toekomst. Het Financieel Studieplan plaatsen wij op ons jongerenplatform ‘Edgie’ en promoten we via diverse kanalen.

Deze workshop is binnenkort beschikbaar.