Starters Helpen Starters

Starters Helpen Starters wordt geven in de themamaand augustus.

Er komt een heleboel op je af als je gaat studeren. Niet alleen studeren is nieuw, maar voor veel jongeren is het de eerste keer dat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen financiën en misschien op zichzelf gaan wonen. Daar komt een hoop bij kijken! Starters Helpen Starters helpt de nieuwe studenten op weg.

Gastcollege
Starters Helpen Starters is een gastcollege voor eerstejaars studenten (HBO en WO) en heeft als doel om de startende student te ondersteunen in hun financiële zelfredzaamheid. Young Professionals en recruiters, werkzaam bij de partners van WWJB, geven voorlichting aan deze studenten en gaan de dialoog met de student.

De Young Professionals (maximaal drie jaar werkervaring)  vinden het leuk om hun ervaringen te delen met de studenten. Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

  • Welke keuzes heb ik gemaakt en waarom?
  • Waarom ben ik in het buitenland gaan studeren of heb ik een buitenlandstage gedaan?
  • Wel of niet aansluiten bij een studenten- of studievereniging?
  • Heb ik geleend? En moet ik nu een studieschuld afbetalen? Heb ik daar nu nog last van en zou ik het achteraf gezien anders hebben gedaan?

De recruiter vertelt  wat de impact van bepaalde keuzes is op het toekomstperspectief van de student. Hoe zit de huidige arbeidsmarkt in elkaar en hoe kijkt men naar een CV met betrekking tot:

  • Kennis: welke studie heeft iemand gedaan?
  • Vaardigheden: werkervaring, ervaring in buitenland, organisatorische ervaring, etc.
  • Houding: hoe presenteer je je en hoe kom je over op het moment dat je bent uitgenodigd om op gesprek te komen.

Van studie naar eerste baan – Geld en keuzes
Aan de hand van de interactieve Powerpoint-presentatie ‘ Van studie naar eerste baan – Geld en keuzes’ gaan we het gesprek aan over onderwerpen als; studeren = investeren – maar wat kost dat dan?

  • Hoe kom je aan geld tijdens je studie?
  • Hoe zit het met de ouderbijdrage, ga je een basisbeurs aanvragen?
  • Heb je  een aanvullende beurs van DUO nodig? Want is (verstandig) lenen misschien af en toe wel nodig?

We geven cijfers over lenen en wat dat concreet betekent.
We besteden aandacht aan hoe je financieel je studie door komt. Een financieel plan is dan handig om grip te houden op je inkomsten en uitgaven. Maar ook goede afspraken maken over wie wat betaalt (ouders of zelf). Er wordt gesproken over het belang vooraf rekening te houden met extra kosten voor stage, studeren in het buitenland, een extra studie of langere studietijd etc. We adviseren deze  grote uitgaven te plannen, hiervoor te sparen en het plan te bespreken met ouders; zij hebben misschien nog wel slimme tips!

Het Financieel Studieplan
WWJB lanceerde in oktober 2012 de online tool Financieel Studieplan. Met deze tool kunnen studenten aan het begin van hun studie vaststellen wat hun maandelijkse kosten en inkomsten zullen zijn. Het geeft hen een indicatie met hoeveel maandelijkse kosten zij rekening moeten houden. Tijdens hun studie kunnen ze hun Financieel Plan bijhouden en aanpassen waar nodig. Door dit plan goed bij te houden krijgen studenten inzicht welke kosten op welk moment in hun studie gaan plaatsvinden. Door hier vooraf over na te denken komen ze niet voor verrassingen te staan en kunnen ze grip houden op hun inkomsten en uitgaven.

SHS derde jaar op rij succesvol

De Hogeschool van Amsterdam (domein Economie) heeft Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) al voor het derde jaar gevraagd om ruim twintig gastcolleges te geven in de introductieweek. Ook de nieuwe studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle volgen Starters Helpen Starters al enige jaren met veel inzet.

Wilt u een gastcollege?

Een gastcollege duurt ongeveer 45 minuten en een presentatie en instructie wordt geleverd door WWJB.

Wilt u uw nieuwe studenten goed informeren? WWJB regelt het graag voor u. Meld u aan voor een gastcollege in augustus!