Lesvorm
Workshop
Doelgroep
Bovenbouw havo/vwo
Duur
45 minuten
Gastdocent mogelijk
Nee

Studie In Zicht

Van school naar studie naar eerste baan

Er komt een heleboel op leerlingen af als ze straks klaar zijn met school en gaan studeren. Niet alleen studeren is nieuw, maar voor veel jongeren is het de eerste keer dat zij verantwoordelijk zijn voor hun eigen financiën en misschien op zichzelf gaan wonen. Daar komt een hoop bij kijken! Studie In Zicht helpt leerlingen op weg.

Van school naar studie naar eerste baan
Financieel Studieplan
Aan de hand van een interactieve Powerpoint-presentatie biedt de workshop “Studie In Zicht. Van school naar studie naar eerste baan” leerlingen inzicht in de financiële dilemma’s die bij studeren komen kijken. In de workshop wordt ook aandacht besteed aan het Financieel Studieplan. Deze workshop is zeer geschikt voor laatstejaars havo/vwo leerlingen.

Waarom is dit nodig?
Studeren is investeren. Het is daarom goed dat jongeren bewuste keuzes maken over de invulling van hun studietijd. De workshop Studie In Zicht helpt leerlingen daarbij. Bovendien is het belangrijk te weten wat deze investering nu precies betekent voor huidige en toekomstige uitgaven. Het Financieel Studieplan is een online tool. Hiermee kunnen studenten in een paar minuten zien wat de gemiddelde inkomsten, uitgaven en leningen van studenten zijn die in dezelfde siutatie zitten als zijzelf straks. Ook is het mogelijk om hun eigen Financieel Studieplan te maken, zodat ze weten wat een studie voor hun inkomsten-en uitgavenpatroon betekent.

Wat levert een workshop Studie In Zicht op?
Het helpt leerlingen keuzes weloverwogen te maken en geeft antwoord op vragen als:

  • Wat kost studeren?
  • Ga ik op kamers of blijf ik toch thuis wonen?
  • Heb ik voldoende geld om te studeren?
  • Ga ik werken of stage lopen tijdens mijn studie?
  • Wil ik tijdens mijn studie ook tijdelijk studeren in het buitenland? Zoja, wat kost dat?
  • Hoe ga ik mijn studie financieren?

Aansluitend kunnen leerlingen samen met hun ouders thuis aan de slag met het Financieel Studieplan. Met een beter inzicht in de inkomsten en uitgaven zijn ze beter in staat om straks als student hun financiën in balans te houden. Hierdoor kunnen zij meer kansen benutten zoals bijvoorbeeld studeren in het buitenland en voorkomen zij onverwachte schulden.