Succesvolle Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) in liquidatie per 1 oktober 2015

Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB), in 2010 opgericht en vervolgens ondersteund door een aantal commerciële en maatschappelijke partners: Nibud, PGGM, SNS Bank, SNS REAAL, KPMG en Fonds21, stopt ermee. De onafhankelijke stichting had tot doel om de financiële zelfredzaamheid onder Nederlandse jongeren te vergroten. Ondanks verschillende pogingen was het niet mogelijk het bestaan van de stichting te continueren. De materialen die WWJB in de afgelopen 5,5 jaar heeft vervaardigd worden overgedragen aan Nibud, NVVK, Stichting samen voor later en Wijzer in Geldzaken. De 4 medewerkers zetten hun carrière elders voort.

Logo WWJB 5 jaar Marijke Vos, voorzitter van WWJB: “Ik heb een tweeledig gevoel. Het is wrang en ik ben trots. Wrang omdat ik van mening ben dat je jongeren nooit genoeg kunt helpen bij zo iets ingewikkelds als geld en dat ik echt teleurgesteld ben dat we geen financiële ondersteuning hebben weten te vinden voor WWJB. Trots omdat directeur Thea Hazel-Stals met haar team enorm veel heeft weten te bereiken. Ruim 2 miljoen jongeren zijn online ondersteund en met 700.000 van die bezoekers was ook interactie. In totaal hebben in de afgelopen 5,5 jaar meer dan 230.000 de Geld-typetest gedaan, hebben we jongeren geholpen met hun mobiele telefoonkosten in de hand te houden en hebben meer dan 42.000 studenten een Financieel Studieplan opgesteld. En dan heb ik het nog niet gehad over een project als Edgie The Movie, de eerste crowdsourced movie die ooit in Nederland is gemaakt en die jongeren helpt om te gaan met geld en dilemma’s. In totaal zijn er 13 verschillende lessen door en voor jongeren ontwikkeld.”

Overdracht van kennis en middelen:

  • De ontwikkelde online tools en websites worden overgedragen aan Nibud, die ze beschikbaar zal houden voor jongeren en voor andere gebruikers.
  • Het Budget Challenge project, met een les over schulden en een les over telefoonkosten, wordt overgedragen aan de NVVK, die het ook de komende jaren zal aanbieden aan mbo-scholen, in samenwerking met andere partners.
  • De pensioenworkshop Mañana, gericht op mbo studenten, wordt overgedragen aan de Stichting Samen voor Later, die deze gastlessen ook de komende jaren zal aanbieden aan mbo-scholen, in samenwerking met andere partners.
  • De overige lesmaterialen worden overgedragen aan Platform Wijzer in Geldzaken, die de lesmaterialen ter beschikking zal stellen aan scholen, educatieve partners en andere partners die gastlessen aanbieden.

Per 1 oktober gaat Stichting Weet Wat Je Besteedt in liquidatie.